Erik Fläder är en kreatör vars passion för kreativitet har följt honom genom en mångfald av områden. Han har utforskat olika karriärvägar efter gymnasiet, inklusive modevetenskap, lärarutbildning, systemvetenskap, industridesign och UX/UI-design, där han har examen i de två sistnämnda. Trots att han har arbetat inom olika områden har nyfikenheten kring eget företagande alltid funnits närvarande. Driven av utforskningens anda har Erik nu tagit steget att starta sitt eget företag, vilket är en naturlig följd av en kreativitet som aldrig tycks sina.

Intervju med Erik Fläder

Kan du berätta lite om dig själv och din bakgrund som kreatör? 

Min bakgrund som kreatör grundar sig i en kreativitet som aldrig tycks ha något stopp. Jag har alltid dragits till det kreativa i alla möjliga olika former, men att det skulle landa i att skapa posters var faktiskt aldrig något tydligt mål eller plan. Jag skulle vilja säga att min kreativitet visar sig i utforskande av olika områden, och att det är detta som gjort att jag tillslut fastnade för det här. Efter gymnasiet så har jag utforskat en rad olika kreativa och mindre kreativa fält. Till exempel så har jag testat på att plugga en hel del. Modevetenskap, lärare, systemvetenskap, industridesign och UX/UI-design, där jag har examen i de två sistnämda. Efter mina examen har jag hunnit jobbat en del, men nyfikenheten kring eget företagande fanns alltid i bakhuvudet. Så då ville jag, som den utforskare jag är, starta upp eget. Och nu är vi här!

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig? 

Läsa på om saker och ting som man ska kunna som egenföretagare, skapa material för sociala medier, jobba på den aktuella postern (då jag alltid har en poster igång), tänka, övertänka, tänka och övertänka saker och ting. Typ så.

Finns det några speciella tekniker eller verktyg du föredrar när du skapar?

Jag tror jag är ganska unik i mitt val av verktyg när jag skapar mina posters. Inom UX/UI-design är verktyget Figma mina bästa kompis, och har blivit det även i mitt skapande av posters. På så sätt håller jag igång kunskaperna inom verktyget Figma även om jag för tillfället inte jobbar med just UX/UI.

Om du fick välja en. Vilken är din favoritservis?

EN!? Haha! Självklart måste det bli en Gefle-servis. Mina morföräldrar hade en del porslin från Gefle som jag kan minnas fortfarande även om dessa minnen är från väldigt längesen. Men, om jag ska välja en dekor så är det faktiskt ändå inte ett sånt svårt val. Mina första poster var ändå "Furuvik" av en anledning.

Har du någon favorit bland svenska designers och formgivare?

Självklart beundrar jag Gefle och Sveriges alla porslinsdekordesigners, varje gång jag ser en specifik dekor undrar jag alltid hur dom kom fram till slutresultatet. Berit Ternell och Helmer Ringström är två favoriter. Annars beundrar jag också the drink poster queen Elin PK! När dessa två världar kombineras hamnar man i Erik Fläders värld.

Vad lyssnar du på när du skapar?

Trafiken och tågen precis utanför, rösten av kvinnan som då och då meddelar om avgångar, ankomster, förseningar och spårbyten. Och en snarkande hund också. Ljud som bara blivit white noise för en annan. Jag upplever att mitt sinne är som mest öppet då, när min omgivning gör sig påmind. Att isolera mig med musik i lurarna är faktiskt ingenting för mig.

Har du någon favorit bland dina skapelser, i så fall vilken och varför?

Tulpan! Även om den var sjukt pillig att göra. Jag bara älskar den koppen och den gröna färgen, och dekoren gjorde sig så otrolig som bakgrund också.

Vilka av dina posters tycker du fungerar bäst tillsammans?

Kanske lite oväntat, och faktiskt även för mig innan jag själv testade. Men två kopp-posters tillsammans blir så otroligt hemtrevligt och mysigt. Här hemma kör vi just nu Bukett Röd och Blå Aster, två färger som vi annars inte får in i inredningen så bra annars. Tips!

Du ägnar mycket tid åt att skapa ett vackert hem. Vad är ditt bästa tips för en lyckad inredning?

Lokala loppisar, vintagebutiker och auktioner! Här om dagen lyckades jag gräva fram fyra stycken otroliga Gefle-tallrikar på loppis som gämde sig i i en djungel av staplade tallrikar. Våga även se potential i möbler och saker du hittar på den här typen av ställen, bara fantasin sätter dina gränser. Jag har tillexempel aldrig tänk att jag någon gång skulle äga en gammal tallrikshylla, men nu kan jag inte sluta tänka på idén att fronta mitt fina Gefle-porslin i en sån. Bara det i sig blir ju ett konstverk här hemma.

Vilka råd skulle du ge till unga kreatörer som vill fördjupa sig i sitt skapande? 

Kombinera ditt skapande med dina övriga intressen, vad skulle hända då? Det blir både roligare, mer utmanande och samtidigt mer personligt.