Evelina Viola är konstnär och musiker bosatt i Stockholm med sin familj. För sju år sedan inleddes hennes konstnärliga resa när hon skapade ett omslag till en EP. Ursprungligen musiker blev hon snabbt förtrollad av ritandets värld och kunde inte sluta. Diagnostiserad med ADHD för två år sedan, har konsten blivit hennes fristad och kanal för självuttryck. Målandet är den plats där hon känner sig fri att vara sig själv, bortom samhällets förväntningar. Evelina delar med sig av sin vardag, skapandeprocess och inspirationskällor – en resa genom kreativitet och självupptäckt.

Intervju med Evelina Viola

Kan du berätta lite om dig själv och din bakgrund som konstnär? 

Jag heter Evelina, bor i Stockholm med min familj. För sju år sedan gjorde jag ett omslag till en EP, då jag i grunden är musiker. Jag ritade & ritade, sen gick det inte att sluta. Gick med handledskena ett tag då jag jobbade extremt oergonomiskt. Alla mina extrajobb har droppat av på vägen & nu jobbar jag heltid med mitt lilla företag. För två år sedan fick jag min adhd-diagnos. Så många pusselbitar faller på plats, sakta men osäkert. Jag är fortfarande i process, & konsten är min kanal. Målandet är den plats där jag kan vara som jag är. Inte behöver passa in i mallen. Det är kämpigt, mallen skriker högt & till viss del har den rätt. Ibland måste faktiskt räkningar betalas osv. Men låt mig måla så kanske jag kan sätta ihop pusslet under tiden. 

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig? 

En typisk arbetsdag ser ut så här: Jag blir tjatad på att stiga upp, sen svajar jag runt i lägenheten & glömmer bort att jag behöver ta medicinen direkt för att fungera bättre. Jomen & sen lämnar jag barn i skolan (kanske, har varit lite så & så med det) & SEN letar jag i min kalender för att se vad jag ska göra. När jag hittat den inser jag att jag inte skrivit nåt i den. Så ja, en process är det, detta liv. Efter lite för många koppar kaffe (jaja jag vet) går jag ner i min källare där jag har min studio. Sen målar jag & kanske lyckas jag skriva ett viktigt mail till nån. Sen är jag så sjukt trött för att jag glömt äta lunch. Går upp & äter nåt, sover en stund & hämtar hem barnen igen. Sen tjatar jag på dom att göra läxan medan jag samtidigt tänker på allt jag vill måla när jag har tid. Dagen efter kanske, men då ska jag förmodligen vabba. Kan tillägga att jag går hos arbetsterapeut för att det inte ska vara lika röriga typiska arbetsdagar. Återkommer med resultat i framtiden. 

"Sen målar jag tills det blir för mörkt för att se, ibland fortsätter jag ändå. Då är risken stor att allt är förstört, men det händer att det blivit helt fantastiskt."

Hur börjar du vanligtvis när du skapar ett motiv för en målning? 

Oftast är det nånting som hänt i livet som gör att det känns överallt. När jag ritar mina illustrativa bilder, tex djuren så har jag ofta en plan i förväg. Den brukar dock förändras medan jag ritar. Jag pratar lite med djuren, frågar vilket håll dom vill titta, om dom kanske behöver en ryggsäck eller nåt. På somrarna målar jag utomhus på stora papper. Antingen utanför min skruttiga husvagn i Småland eller i Stockholms skärgård.  Då köper jag in färger & papper så att dom ska räcka hela perioden, vilket dom såklart inte gör. Sen målar jag till det blir för mörkt för att se, ibland fortsätter jag ändå. Då är risken stor att allt är förstört, men det händer att det blivit helt fantastiskt. Hursomhelst så är det magiskt att vara i bubblan i mörkret.

Finns det några speciella tekniker eller verktyg du föredrar när du skapar dina målningar? 

Jag älskar lager på lager. Att blanda allt. Tusch, akvarell, pennor & akrylbläck. 

Var finner du din inspiration? 

Naturen, färger, musik,  saker människor berättar & det kaosiga livet. 

Vad lyssnar du på när du målar? 

Ofta lyssnar jag på P4 Stockholm och dokumentärer om hemska saker som händer i världen. Men jag lyssnar också på musik. Med mycket bas & synth. Jag älskar vackra ljud, dom kryper in i mig & får mig att gråta. 

Vilken är din favorit konstnär? 

Svår fråga. Jag glömmer bort namn tyvärr. Men alla mina kollegor & vänner som jobbar på så hårt som jag själv. 

Hur skulle du beskriva din egen konstnärliga stil? 

Spretig & varm med en röd tråd. Känslor & lugna färger i fokus. Humoristisk & sorglig på samma gång. 

Finns det några särskilda element eller teman som du alltid försöker inkludera? 

Detaljer, ibland tydliga, ibland inte tydliga.Trygghet & ganska ofta kaffekoppar & kramar. 

Har du någon favorit bland dina målningar, i så fall vilken och varför? 

Morning. Den har gett mig så mycket. Så många som köpt den. Och jag återkommer ofta till den för jag behöver påminna mig om vad jag håller på med. Sen gillar jag också nästan alla mina djur för dom är mina kompisar.  

RÅD TILL UNGA KONSTNÄRER:

Vilka råd skulle du ge till unga konstnärer som vill fördjupa sig i sitt måleri? 

Våga testa idéer. Våga måla. Börja litet. Köp inte allt på en gång. Ta reda på varför du målar. Försök att återkoppla till ditt varför dom gånger du kör fast. Kom ihåg att du inte är din prestation. Du är du, & du är perfekt precis som du är. Även dagar med fula målningar.