Annie är en mångsidig kreatör vars passion för konst och skapande har varit närvarande sedan barndomen. Med en outtröttlig nyfikenhet och en kärlek till att experimentera, har hon utvecklat en distinkt stil som omfattar illustration, målning, mönsterskapande och animation.

Med en magisterexamen i barnkulturdesign som grund, inspireras Annie av barnkulturen och införlivar ofta humor och tydliga karaktärer i sitt arbete. För närvarande anställd som grafisk designer och illustratör på ett förlag, navigerar hon genom en mångfald av uppgifter, från att skapa mönster till att delta i produktutvecklingsmöten och identifiera trender.

Intervju med Annie Hjälmefjord

Kan du berätta lite om dig själv och din bakgrund som kreatör? 

Som barn ritade jag jämt, men det gör väl alla barn. Skillnaden är väl att jag aldrig slutade. Jag har
alltid älskat att skapa och testa nya sätt att uttrycka mig på genom illustration men oftast är det
genom målning, mönsterskapande och animation.

Jag har en master i barnkulturdesign och det är även där jag hittar mycket inspiration. Mitt arbete
präglas av mycket humor och tydliga karaktärer, vilket det också finns mycket av inom barnkulturen.
Idag bor jag med min familj i Småland, på landsbygden, där jag har en egen ateljé och drömmer om att starta en egen keramikstudio.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig? 

Jag är anställd som grafisk designer och illustratör på ett förlag där varje dag skiljer sig åt. Ena dagen kan jag spendera hela dagen åt att skapa mönster, nästa sitter jag i produktutvecklingsmöte och pratar om kommande trender. Efter arbetsdagen, och när mitt barn har somnat, börjar arbetsdagen för mitt egna skapande. Då åker ipaden, pennan eller stickningen fram.

Finns det några speciella tekniker eller verktyg du föredrar när du skapar?

Jag älskar att testa olika tekniker, men det jag alltid faller tillbaka på är gouache, polychromos färgpennor och att skapa på ipaden. Eftersom jag arbetar mycket digitalt i mitt arbete så brukar det vara skönt att plocka fram papper och penna all övrig tid.

Var finner du din inspiration?

I traditionell animation, och barnböcker! Jag älskar till exempel Eyvind Earles målningar i klassiska Disneyfilmer (Törnrosa). Hans sätt att arbeta med texturer och kontraster är fantastiskt.

Om jag har idétorka när jag sitter vid mitt skrivbord brukar jag hitta mycket inspiration i vloggar av andra kreatörer.

Vad lyssnar du på när du skapar?

True crime, indiepop, Spanarna i P1 eller vloggar då. Ett tips om du jobbar digitalt är att kolla på live-
sändningar hos Adobe där de låter kreatörer inom alla olika områden visa hur just de jobbar med
Adobe-suiten. Det har lärt mig otroligt mycket!

Vilken är din favorit illustratör?

Svårt att välja en. Eyvind Earle, Maïte Franchi, Mr Bingo, Tove Jansson, Clara Dackenberg, osv.

Hur skulle du beskriva din egen konstnärliga stil?

Mina illustrationer och mönster består ofta av lekfulla karaktärer, växter och humor. Jag använder
mig av både traditionella målningsmetoder som gouache och tusch, men även digitala verktyg.

Jag skulle nog säga att min stil präglas av personlighet, texturer och storytelling.

Finns det några särskilda element eller teman som du alltid försöker inkludera?

Jag vill gärna få åskådaren att le, kanske känna igen sig och få den att vilja studera detaljerna. Det
mesta av det jag skapar har inte ett starkt narrativ utan svävar runt bland det lite udda men
samtidigt bekanta. Vardagsliv, rim och mänsklighetens märkligheter!

Har du någon favorit bland dina skapelser, i så fall vilken och varför?

Vinsippan är nog min senaste favorit. Den har bra komponenter - blommor, vin och humor.

Vilka råd skulle du ge till unga kreatörer som vill fördjupa sig i sitt skapande? 

Lägg ner tiden och heja på andra i branschen. Försök att skapa för dig själv med, inte bara för andra.
Och sök stipendier!